dinsdag 15 september 2009

Vervolg zaak Texel.

Ingekomen brief van dhr. Dick de Vos van de Partij voor de Dieren.

Geachte mevrouw Kemp,

Hierbij treft u het antwoord aan van de heer Van Oeveren, statenlid namens de Partij voor de Dieren in Noord-Holland.
Ik realiseer me dat dit voor u niet het gewenste antwoord is, echter deze aangelegenheid ligt bij de provincie; vanuit het hoogheemraadschap Rijnland kan ik de misstanden niet aan de orde stellen. Heeft u verdere vragen, dan kunt u die het beste rechtstreeks aan de heer Van Oeveren stellen.
Met vriendelijke groet,
Dick de Vos
Partij voor de Dieren
voorzitter werkgroep Zuid-Holland

De brief van dhr. van Oeveren:

Beste Dick,
Het is voor ons, als fractie van de Partij voor de Dieren in Noord-Holland, vanzelfsprekend dat wij zo snel mogelijk in actie komen als wij op de hoogte worden gesteld of een ernstige aanwijzing van 'onrecht' voor dieren. Dat geldt ook voor de aanwijzing die de provincie heeft afgegeven om verwilderde katten op Texel af te schieten. Onze activiteiten zijn niet algemeen bekend en daarom lijkt het misschien dat wij niets zouden ondernemen. Maar schijn bedriegt: Wij zijn van deze zaak al enige tijd op de hoogte en sindsdien bezig om zoveel mogelijk onheil voor de katten te voorkomen. In deze affaire hebben wij contact (gehad) met de ambtenaren van de provincie, medewerkers van Staatsbosbeheer en andere partijen. Wij zijn van mening dat het afschieten van verwilderde katten, zoals in deze situatie, niets oplost en alleen maar onnodig dierenleed veroorzaakt. Hoewel wij niet wars zijn van publiciteit, hebben wij er in deze kwestie voor gekozen te proberen ons doel (het voorkomen van het doden van de katten) te bereiken langs diplomatieke weg - we zijn immers geen actiegroep, maar een fractie van een politieke partij. Helaas moeten wij constateren dat onze 'inspanningen achter de schermen' nog niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Wel hebben wij contact met andere partijen, waaronder de Dierenbescherming, die deze zaak in de media hebben gebracht. Het ligt niet op onze weg als fractie acties voor te bereiden of uit te voeren (hoewel het een aantrekkelijke gedachte is, want niemand van ons neemt dierenleed voor lief). Wij proberen de positie van dieren structureel in de Noord-Hollandse politiek te verbeteren, terwijl andere partijen actief zijn op andere terreinen. En dat heeft, zoals ook in dit geval, soms tandenknarsen tot gevolg. Maar zo zien wij de taakverdeling tussen de verschillende organisaties, in de overtuiging dat die op langere termijn het meest effectief en duidelijk is. Ondertussen moeten wij vertrouwen op de openlijke inzet van andere, niet-politieke organisaties of actiegroepen om, als dat nodig is, ter plekke iets te organiseren. Dat neemt niet weg dat wij desgevraagd aan de media onze mening willen laten weten over deze zeer onverkwikkelijke zaak.

Met vriendelijke groet,
fractie Partij voor de Dieren in de provincie Noord-Holland
Rob van Oeveren
voorzitter.

1 opmerking:

Annemieke zei

Het is natuurlijk lastig als politieke partij - ik begrijp best dat ze in een spagaat zitten...maar iemand uit de politiek moet toch vraagtekens kunnen zetten bij deze actie? Zeker als iedereen het erover eens lijkt te zijn dat het niets uithaalt.