zaterdag 11 juli 2009
Het gevaar van zonnebrand!
Moustaki, onze vakantieliefde....
Een oortje van onze Mouzsch, reeds sporen van ernstige verbranding...
Jazeker, even een serieus onderwerp. Namelijk de gevaren van zonnebrand bij poezen met lichtgekleurde (rose) oren. De hoofdredacteur maakte daar voor het eerst kennis mee tijdens een bezoek aan een vriendin in Spanje, wonend in het dorpje Orgiva in de Alpujarras. Deze vriendin had een paar haarfabrieken rondlopen waaronder ook een witte. En Blanca's oren waren aangetast. Niet zomaar een beetje, nee, het leek alsof er hele happen uit waren en haar mens dacht dat dat door het vechten was gekomen. Ja, want het bloedde dus ook regelmatig.
Blanca lag vaak op het platte dak van het huis in de zon. Daar lag zij veilig want zo konden de honden niet bij haar komen. Maar die veiligheid bleek dus zeer betrekkelijk; de zon was haar grootste vijand!
Bij Moustaki (ons poezenvriendje op Lesbos) zagen wij ook al het begin van schade aan de oortjes. Moustaki, nog maar net een jaartje oud dus. En niemand die zijn oortjes insmeert....
Wij vroegen onze nieuwe redacteur meer informatie te zoeken over deze vorm van kanker.
Hieronder haar bijdrage.
Misschien kunnen de lezers het zich nu al niet echt meer voorstellen, maar nauwelijks meer dan een week geleden maakten wij ons nog zorgen over de oren van sommige van onze katten. En dan niet of ze door de harde wind misschien binnenstebuiten zouden waaien... Nee, de zon brandde toen aan de hemel, we waren zelf de hele dag aan het 'smeren' en we hadden gehoord dat katten met witte of erg dunbehaarde oren ook kans liepen op zonnebrand. En buiten dat dat natuurlijk op zich al erg pijnlijk voor ze kan zijn, kan herhaaldelijke verbranding van de oorschelpen leiden tot huidkanker! Dit kom vooral veel voor onder (zwerf-)katten in warme vakantielanden zoals Griekenland, Italie en Spanje, maar door de klimaatverandering ook steeds meer gewoon hier in Nederland. Oplossing: sunblock op de oortjes! Maar wel even de dierenarts vragen naar een geschikt middel, want veel stofjes in dit soort middelen voor 'menselijk' gebruik zijn niet echt gezond als de kat het oplikt. Vindt u het insmeren overdreven, lees dan maar eens het volgende artikel: http://www.dierenkliniek.com/web/index.php?page=Plaveiselcelcarcinoom_Kat. Ook als u het niet overdreven vindt trouwens best interessant!
Wilt u nog meer weten dan kunt u kijken op:
http://www.cat-world.com.au/SunburnInCats.htm en http://vetmedicine.about.com/od/diseasesandconditions/qt/petsunscreens.htm.
Japekoppie laat weten dat het met warm zomerweer sowieso veel lekkerder is om 's morgens vroeg of 's avonds op verkenningstocht te gaan en van 12.00 uur tot 16.00 uur siesta te houden!
Redacteur Katja.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Wij zorgen goed voor onze oortjes, redacteur Katja. In onze tuin zijn gelukkig altijd schaduwplekjes.
Als het echt te warm wordt blijven we lekker binnen, want daar is het altijd koel.
Jammer dat de zwerfkatjes daar geen gelegenheid voor hebben. Zij moeten dag en nacht op zoek naar eten. Wij leven erg met ze mee. Als wij( Snoebel en Sieske het overleefd hadden, waren we misschien ook wel zwerfkatjes geworden.
Hoe bedoelt u de laatste zin?
Sieske en Snoebel zijn langs de kant van de weg gevonden. Hoe oud ze waren weet ik niet. Als kittens dat overleven zonder gevonden te worden, worden ze zwervers.
Een reactie posten