vrijdag 24 juli 2009

Heidekittens met knikstaart

Omdat twee van de heidepoesjes een knikstaartje hebben (hoorden wij van Wilma), hebben wij direct naar wat info gezocht over dit verschijnsel. Het viel ons op dat deze (meestal erfelijke) afwijking veel genoemd wordt bij sites over raskatten. En dat ze dus daarom niet welkom zijn op tentoonstellingen. Nu houden wij sowieso niet zo van tentoonstellingen (maar ieder zijn meug en bovendien hebben wij vernomen dat er haarfabrieken bestaan die dat echt leuk vinden), maar het zet ons toch te denken. Deze kleine moppies zijn toch niet gedumpt omdat ze niet helemaal aan de eisen voldoen heh?
Trouwens, heeft u al het aantal staartwervels bij uw kat geteld???Knikstaart
Onterecht worden knikstaarten en andere afwijkingen van een normaal gevormde staart door velen als een medisch probleem gezien. Bij katten, zowel raskatten als rasloze katten, komen van nature namelijk diverse variaties aan staartvormen voor. Het aantal staartwervels is bij katten variabel en kan oplopen van twintig tot dertig wervels (uitgezonderd kortstaartige rassen). Een verdikking, een knik of een korte(re) staart komt ook regelmatig voor in alle delen van de wereld, zowel onder raskatten als huiskatten. De staartwervels kunnen eveneens varieren in dikte. De diverse verschijningsvormen van de kattenstaart berusten soms op een enkel gen, zoals het M-gen bij de Manx, maar kan ook recessief vererven zoals bij de meeste kortstaartige rassen uit Azië. Knikjes en verdikkingen in de staartwervels bij katten die niet tot de kortstaartige rassen behoren, worden niet graag gezien . Dit omdat de rasstandaard van de meeste rassen vraagt om een volledig, normaal gevormde staart, en katten die hierin afwijken, scoren niet hoog op tentoonstelling.

Overgenomen van de site van Nancy Raymann

1 opmerking:

Annemieke zei

Ik ben ook niet zo van tentoonstellingen (en Elrond en Pieper zouden nooit meewerken ook!). Ik weet wel dat hun broer Tijgetje een heeel lange staart heeft. Veel langer dan de rest van het nest en ook dan zijn ouders!
En als ik deze foto's zo zie, dan kan ik me niet voorstellen dat iemand zich zorgen maakt over knikstaarten. Die koppies compenseren dat toch ruimschoots? (als het dan al een probleem zou zijn - alsof wij allemaal zo perfect zijn...)