zaterdag 21 november 2009

Bericht van de Dierenbescherming inzake Texel; fragment nieuwsbrief.

Dierenbescherming overhandigt proteststemmen.

Donderdag 19 november heeft de Dierenbescherming 5798 proteststemmen tegen de 'kattenmoord op Texel' overhandigd aan wethouder Peter Bakker van de gemeente Texel. Duizenden mensen gaven via de website www.dierenbeschermingnhn.nl aan het oneens te zijn met het beleid van de gemeente. De proteststemmen komen uit het hele land en zelfs vanuit het buitenland (Australië, Israël, Duitsland en Frankrijk etc). Een voorbeeld van een veel voorkomende reactie: "Dit is werkelijk niet te geloven, ik voer al jaren lang allerlei acties tegen het vermoorden van katten en honden in andere landen. Had nooit verwacht dat het in Nederland ooit zou gebeuren, ben verbijsterd en teleurgesteld."
Gezien de reacties is er erg veel weerstand onder de bevolking tegen het afschieten van de katten. Men vindt het onaanvaardbaar dat de mogelijkheid bestaat dat de dieren ter plekke in de vangkooi afgeschoten worden. Momenteel is de Dierenbescherming in overleg met de gemeente, Staatsbosbeheer en het Nationaal Park om diervriendelijke, structurele en effectieve oplossingen te bespreken. Begin december zullen wij een voorstel presenteren dat een alternatief biedt voor de jacht. Hopelijk besluiten de gemeente, Staatsbosbeheer en het Nationaal Park dan om het doden van de katten te staken.
Wordt vervolgd!

Zwerfkatten
De Dierenbescherming heeft ervaring in de omgang met verwilderde kattenpopulaties en is van mening dat beleid zich vooral moet richten op preventie. Het loont de moeite om preventieve maatregelen te nemen om de toestroom van katten in het natuurgebied te beperken. Voorlichting, registratie van dieren middels het chippen en controle hierop spelen hierbij een belangrijke rol. Daarbij moet er een oplossing komen voor de reeds aanwezige katten in het gebied. Het is gebruikelijk dat zij onvruchtbaar gemaakt worden, zodat de groep niet verder kan groeien. De ‘geholpen' katten worden vervolgens op geschikte locaties herplaatst. Over de precieze invulling van de strategie op Texel wordt nog gesproken. Wel is duidelijk dat het veel geld zal gaan kosten. Door op de onderstaande button te klikken kunt u online een donatie voor deze katten naar ons overmaken. Alvast namens de katten van Texel, heel erg bedankt!

(voor de button en meer info dient u de site van de dierenbescherming te bezoeken!)

2 opmerkingen:

Wilma zei

Op 1 oktober jl. zou het afschieten van katten op Texel beginnen. Ik heb nergens gelezen dat dat niet door is gegaan of dat dat is uitgesteld. Dat wil dus zeggen dat er inmiddels al tientallen slachtoffers zullen zijn te betreuren. Hopelijk dat er toch op korte termijn iets aan dit gruwel wordt gedaan.

Anoniem zei

Beste Wilma,

Omdat de Dierenbescherming met Staatsbosbeheer gesprekken heeft, schiet Staatsbosbeheer nog niet. Tot dusver zijn er dus gelukkig geen katten geschoten. Dit was een eis van de Dierenbescherming