zondag 28 juni 2009

snuitje tussen de tuingeraniums
Nou, ik weet niet of er nog veel wachtenden voor mij zijn, maar ik wil ook wel in het Leidsch Katblad !!! Want Faffie heeft er ook al in gestaan, vandaar...
Ik ben dus Snuitje en ik ben een poes. Ik vertel het er maar even bij, want veel mensen gaan er maar klakkeloos van uit dat rooien altijd katers zijn...
Wat komt mijn vacht mooi uit naast die ooievaarsbekken, vinden jullie niet ?
Ik was hier op zoek naar wat malse grassprietjes, want dat is eigenlijk het enige wat ik doe in de tuin, gras eten. En dan daarna lekker spugen. Binnen dan hè.
O ja, ik lig ook wel eens even in de zon op het terras, maar dat houd ik altijd maar kort uit.
Dan ga ik weer snel binnen op het bed liggen, dat is toch rustiger dan buiten met al die kleuren, geuren en geluiden van vogels enzo. Want ik kan niet meer zoveel hebben op mijn leeftijd.
Groetjes,
Snuitje

12 opmerkingen:

ina zei

Op jouw leeftijd... Hoe oud ben je dan, Snuitje? Je ziet er nog prachtig uit!

tokkie troy zei

U haalt ons de woorden uit de bek. Ze mag er wezen, vinden wij. Wij kennen trouwens wel meer rooie poezen hoor! Alleen hebben ze allemaal wel ergens een beetje wit...

ina zei

Iwan heeft ook een rooie zus.
Volgens mij is zij helemaal rood, maar zeker weet ik dat niet.
Annemieke kan daarover duidelijkheid verschaffen.

Anoniem zei

Snuitje is in maart 18 geworden, maar ze ziet er inderdaad nog goed uit , dus ik hoop dat ze nog een tijdje meegaat...

Ik ken toch wel een paar helemaal rode poezen, zo zitten er op het moment zelfs twee in het asiel...

Katja zei

En dat was ik dus... :-|

thea1512 zei

Wij vinden ook dat je er nog patent uitziet, Snuitje. Bovendien zijn wij dol op mooie rooie poezen en willen best wel even met je kroelen.

We zijn errug blij om jou hier te zien. We dachten al, waar blijft ze nou.

Lekkere kroeltjes vanuit Venlo, Funske, Sieske en Snoebel.

De redactie zei

Wij hebben eens gelezen dat, als een poes totaal rood is (zonder ook maar een spetje wit of andere kleur), zij steriel zou moeten zijn. Net zoals een lapjeskater (die maar zelden voorkomt en dan ook niet vruchtbaar is dus). Wie over meer informatie beschikt of zelfs een artikel weet over dit verschijnsel, is welkom om dit aan ons te berichten!

Wilma zei

Uitzonderingen bevestigen waarschijnlijk de regel, want ik heb jaren geleden eens twee volledig rode katertjes gekocht, die allebei poezen bleken te zijn. Ik kwam daar achter toen er zich in mijn achtertuin een orgie afspeelde. En een aantal maanden later bevielen de dames allebei tegelijk van een nest gezonde kittens. Had ik in plaats van twee katers ineens negen katten in huis! Van de zeven kittens waren er vijf helemaal rood, maar in dit geval waren het wèl allemaal katertjes. ;-)

Katja zei

Dat van die lapjeskater is wel waar (dat die steriel zijn), maar van die rode poezen dus niet. Ik zal wel eens even op zoek gaan naar een artikel. ik kan het zelf trouwens ook wel uitleggen, maar het voert wat ver om dat allemaal hier in de reacties te zetten.
In het geval van Wilma hebben de dames het dan dus niet met een rode kater 'gedaan', want anders waren er beslist ook weer rode poesjes geboren, of waren het alle zeven rode katertjes geweest.

Wilma zei

Mevrouw Katja, u weet toch neem ik aan dat een nestje kittens meerdere pappa's kan hebben?! Bij de orgie was namelijk ook een rode kater aanwezig, alsmede twee zwart/witte.
De andere twee kittens waren een schildpad- en een lapjespoes.

Annemieke zei

Inderdaad een mooie poes! Zie er nog heel goed uit voor haar leeftijd! En Iwans zus en moeder zijn helemaal rood.

Ik zal proberen uit te leggen hoe het zit met lapjeskaters en rode poezen. Bij katten ligt het gen dat de vachtkleur bepaald op het geslachtschromosoom (" X "). Vrouwtjes katten hebben daar twee van (XX) en mannetjes maar een (die hebben ook een Y en dat is een heel klein chromosoom, ligt dus geen gen op voor vachtkleur).
Tijger etc ligt weer heel ergens anders, dus het gaat nu even alleen om zwart, rood en wit.
Een mannetjes kat heeft maar een X chromosoom, dus maar een kleur gen en kan dus of rood of zwart zijn (eventueel met wit erbij). Als een mannetje twee kleuren heeft is er iets fout gegaan (mannetje heeft twee keer X en een Y - en is daarom steriel).
Vrouwtjes zijn alleen rood als ze van zowel hun vader als hun moeder een rood gen erven. Die kans is niet zo heel groot. Maar als je een rood vrouwtje hebt, zullen wel alle zoons rood zijn (die krijgen namelijk dan de rode X van hun moeder en de Y van hun vader).
Kleur wordt overigens gemaakt door een speciaal soort cellen die tijdens de embryonale ontwikkeling van de kittens van de rug naar de buik reizen. De kans dat ze ergens blijven steken onderweg is vrij groot en daarom zijn er ook veel katten met een witte of lichtere buik (en een donkerder rug). Hetzelfde geldt voor het plekje onder de kin.
Tot zover de biologie les - hopelijk is het een beetje duidelijk.
Eventueel kan ik nog uitleggen waarom vrouwtjes rode en zwarte vlekken hebben en niet donkerrode (als tussenvorm van rood en zwart)...

Katja zei

Ja, dat is waar, dat ze in één nest kittens van verschillende vaders kunnen krijgen... Maar met het resultaat dat er bij jullie 'uitkwam' (vijf rode katertjes en twee poesjes met rood-zwart(en wit) kunnen het evengoed allemaal kittentjes van dezelfde zwart-witte kater zijn geweest (dat die andere zwart-witte en de rode alleen voor spek en bonen hebben meegedaan). Dat KAN dus hè...het enige wat je zeker weet is dat de vader van die twee poesjes in ieder geval zwart heeft gehad...