dinsdag 31 juli 2012

Nieuwe gasten in Wilma's opvang

Zondagmiddag heb ik een moederpoes met vier kittens opgehaald bij Crailo. De kittens werden geschat op zo'n één à twee dagen oud. Op het eerste gezicht zijn het drie katertjes en één poesje. Het cypertje is het poesje en beide red points en het rooitje zijn (hoogst waarschijnlijk) katertjes. In het begin keek moeders totaal niet om naar de kittens en reageerde ook niet op hun gepiep. Voor mij was ze bang, dus ik kon ze op dat moment ook niet helpen.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zondagavond ging bij moeders ineens een knop om, want in plaats van buikschuivend voor mij weg te lopen, draaide ze zich ineens om en begon mijn hand kopjes te geven. Toen ik haar eenmaal mocht aaien, heb ik haar vastgepakt en bij haar kittens in de bench gezet. Daar ging ze in een hoekje zitten, alsof ze niet wist wat ze moest doen. Toen ik de kittens tegen haar aan legde ging ook dat lampje bij haar branden, en ging ze zo liggen dat de kittens ieder een plekje konden vinden.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ook maandag heb ik haar nog een aantal keren zo bij haar kittens moeten leggen, maar in de loop van de dag ging ze ook dat zelf doen en begon ze de kleintjes ook te wassen en (heel belangrijk!) te ontlasten. Toen ik de kleintjes vanmorgen woog zag ik dat ze sinds gisterochtend allemaal waren aangekomen. Dat varieerde van 8 tot 22 gram. Moeders heeft dus gelukkig genoeg melk en ze laat ze inmiddels ook voldoende drinken. Als het zo door gaat, dan gaat het helemaal goed komen met dit stel.
 
Wilma

6 opmerkingen:

katja zei

Achgossie, dat moedertje, wat ziet ze er uit. Zo schonkig en vol korstjes enz. Maar ze lijkt wel te genieten van het zogen nu!

katja zei

Het lijkt er trouwens wel op alsof er iemand in de buurt van Crailo telkens half siamese 'zwerfpoezen' (en katers) dumpt (want om kittens met points te baren moet zowel moeder als vader het gen voor de points doorgeven, als ik het goed begrepen heb. Denk maar aan het nestje van zwarte Suki met de 'sneeuwtijgers' en Ieniemienie.

Wilma zei

Moeders is zelf ook een red point, al is dat op deze foto's niet zo goed te zien.

Annemieke zei

Wat een schatjes! En fijn dat mama poes het inmiddels ook snapt. Kan me best voorstellen dat ze even van slag was: net geworpen en dan ineens aan de kant van de weg gezet...

katja zei

OK, moeder heeft dus ook 'points', maar vader moet dan ook het gen voor points hebben doorgegeven. Totaal niet belangrijk hoor, maar ik vind dat soort dingen gewoon interessant. Denk je dat moedertje allang zwierf, of zou ze zwanger op straat zijn gezet?
Hoe gaat het met het gezinnetje nu?

Wilma zei

Zo leer je elke dag weer bij!

Omdat mams zowel vlooien als teken had en haar vacht er niet echt schoon uit zag, ga ik er vanuit dat ze al een tijdje buiten door heeft gebracht.

Het gaat ontzettend goed met ze. De kittens groeien goed en de oogjes beginnen al open te gaan. Ik zal weer proberen wat mooie fotootjes te maken met mijn reservetoestelletje, want mijn Pentaxje heeft de geest gegeven.