zondag 30 mei 2010

De illegaal (deel 2)

Joekie:
Afgelopen zomer (2009) liep zij nietsvermoedend de kelder in, een wolk van vliegen benam haar bijna de adem. “Getverdemme, waar komt dat nou vandaan”, riep ze. De buren hadden een feestje gehad en ze ging buiten kijken. Daar lag een homp brood voor het kelderraam. Maar dat kon toch niet, het kelderraam was dicht, en zo veel vliegen? Tuurlijk, ze dacht aan een lijk, maar ze rook er geen, maar zo veel vliegen, getver. Ook ik (Lucky en IniMini woonden toen nog niet hier) had even geen zin meer in die kelder.


















IniMini (woonde toen nog niet hier dus)

Om de vliegenexplosie te bestrijden kocht ze een verdelgingsmiddel, maar ze durfde het niet te gebruiken vanwege de schade voor mijn gezondheid. Twee dagen stond ze schoon te maken; het raam open gezet (scheelde al zo’n 100 vliegen), stofzuigen van onder tot boven en van links naar rechts en dweilen, soppen , dweilen etc. Uiteindelijk verplaatste de wolk zich naar buiten en verdween uiteindelijk op enkele hardnekkige plakkers na.
Aan een mogelijk illegale bewoner had zij nog niet gedacht (maar ik wel), totdat ze in een hoek van de huiskamer zo nu en dan weer die vieze lucht rook. Toen ze de woningbouwvereniging belde en men vroeg wat voor lucht ze dan rook reageerde ze: “Nou, net alsof er allemaal lijken liggen”. Ik hoor het haar nog zeggen en uiteindelijk bleek dat het precies klopte !
Zo als ik al eerder vertelde snuffelden wij (ik, IniMini en die lompe) ook regelmatig in die hoeken, ook in een andere hoek van de kamer. Het viel haar op dat er nogal wat ruimte om de verwarmingsbuizen heen zat en daar kwam die vieze lucht doorheen. Ze dacht dat er misschien een dooie muis ergens zat... Maar een aantal dagen later in de kelder rook ze ook die vieze lucht.
Omdat er nog wat andere klusjes in huis verricht moesten worden, werd de woningbouwvereniging gebeld en de klusjesman heeft toen de opening van de kruipruimte snel bekeken (baasje moest namelijk weg, want hij kwam anderhalf uur te laat) en hij zag toen gelijk allemaal uitwerpselen liggen, volgens hem waren het ratten en lag er ergens een dooie.
Vanaf dat moment wist ze eindelijk (grappig woord) al genoeg: ze had een illegaal of zelfs een illegaal koppel in huis die hier hun voedselvoorraad hadden en ook hun latrine. Misschien sliepen ze hier ook wel (aan de andere kant van de huiskamer) of bij de buren. Deze kruipruimtes zijn namelijk met elkaar verbonden. Er is wel een muurtje, maar tussen het muurtje en het plafond (de vloer) zit genoeg ruimte voor de illegaal en zijn mogelijke gezin. Bovendien was een stuk van het muurtje afgebroken.
Maar waar was de illegaal binnengekomen? De sneeuw was een handig hulpmiddel en al snel had ze een donkerbruin (meer grijs/ wit) vermoeden: er bleek een betonnen spijl van het ventilatierooster van de kruipruimte kapot te zijn. Bovendien lagen er veertjes van wat waarschijnlijk ooit een duif was. In de dagen tussen de korte bezichtiging en de ruiming van het kerkhof zat bijna een week. Een week waarin mijn baasje minder sliep en at! (hadden wij geen last van).

wordt vervolgd...

3 opmerkingen:

Mevrouw Katblad zei

Het wordt alsmaar spannender!

Hans zei

Ben ook razend nieuwsgierig!

Annemieke zei

Ik ook!
En wat een mooie foto van kat op TV