dinsdag 10 december 2013

Daar komt Swiebertje

Twee weken geleden kreeg ik de vraag van een vriend van me of ik iemand wist die een zwerver, Swiebertje geheten, die bij zijn zoon Wim was komen aanlopen, wilde opvangen. Ik zei meteen: "Ik heb geen katten meer, dus hij mag bij mij komen". Vorige week is hij bij mij gebracht. Een veel te dikke kater van 10 jaar. Hij woonde bij Wim in een doos in het portiek. Wim had geprobeerd om hem in huis op te nemen, maar dat ging niet met zijn eigen katten. Met het oog op de komende winter heb ik over mijn hart gestreken en gezegd:"Laat hem maar bij mij komen".

Hij zit nu een week bij mij en hij blijkt een enorme uitdaging te zijn. Hij is al helemaal gewend en helemaal zindelijk. De eerste avond rook ik dat hij ergens gepoept had, maar ik kon niks vinden. Omdat hij de eerste nacht boven had gezeten, dacht ik: "Laat ik de lege katttenbak van vulling voorzien". Tot mijn grote verrassing lag zijn Grote Boodschap, met hoofdletters, in de lege kattenbak.
 
Hij is heel aanhankelijk als je hem zelf met rust laat, aan zijn lijf geen polonaise! Wil je hem optillen of even terugsturen naar binnen, begint ie te blazen, bijten en met zijn poten te slaan. Blijkbaar is hij in het verleden zwaar mishandeld.

Maar Swieb is inmiddels aardig ingeburgerd bij me. Ik heb in het begin van de week lopen vloeken:"Wat heb ik me nu weer op de hals gehaald?". Maar de aanblik van een diep in slaap genietend katertje voor de kachel doet me wegsmelten. Na mijn verkeersongeluk moet ik zelf zeker een jaar revalideren. Swieber moet ook revalideren, maar dan geestelijk. Ik geef hem die kans, al zal ik veel geduld moeten tonen.

 
 
 
 
 
 

Over één ding hoef ik me geen zorgen te maken. Of eigenlijk juist wel. Hij heeft een ongebreidelde eetlust!

Hans

13 opmerkingen:

ina zei

Wat geweldig voor Swiebertje dat je hem wilt opvangen, Hans. En als ik je een beetje goed heb ingeschat hoeft hij na de winter niet meer weg.

Jacq. zei

Fantastisch Hans, prachtig verhaal! Veel mooie jaren nog met Swiebertje!

Greet zei

Mooie kater. Ik hoop dat jullie nog lang plezier van elkaar mogen hebben.

Mevrouw Katblad zei

Mooi, Hans!
Wij wensen jullie samen een mooie toekomst toe met veel lekkere fliebers en liefdevolle momenten!
Trouwens, Oscar wordt ook "wild" als je hem wilt optillen! Hij is nooit mishandeld maar werd als volwassen (vrij zware) kat regelmatig aan zijn nekvel opgetild. Sommige mensen weten niet dat je een volwassen haarfabriek daarmee een hoop pijn kunt bezorgen, zelfs zijn rug daarmee kan beschadigen!

Inge zei

Swiebertje heeft geluk dat hij bij jou mag wonen Hans.
Veel plezier samen!

Anoniem zei

Wat een geweldig verhaal. Revalideren is nooit fijn. Maar samen revalideren kan alleen maar een doorslaand succes worden. Heel veel plezier met elkaar. Cisca

katja zei

Heeee Hans, dan heb je toch nog sneller een kat dan je zelf verwacht had! Fijn zeg, dat je Swieb nu een 'thuis' kan bieden. Wat mevrouw katblad al zei, dacht ik zelf ook al: dit soort reacties hoeven niet met mishandeling te maken te hebben. En zelfs niet eens met zulke ervaringen als Oscar. Ook slechte 'socialisatie' als kitten kan dit effect hebben. Als de kat als kitten niet voldoende 'gehanteerd' is, blijft het dit als volwassen dier vaak bedreigend vinden. Kan natuurlijk wel dat de scherpe kantjes er langzaam afslijten.
Is hij trouwens wel al gecastreerd?

katja zei

Heeft degene die hem eerst opving trouwens gecheckt of hij niet ergens als vermist is opgegeven? Chip? En hoe weet je dat hij ongeveer 10 jaar is?

Hans zei

Swieb is gechipt. Hij komt uit Zoetermeer. Zijn vorige eigenaren willen hem niet meer. Maar vandaar ook dat ik weet dat hij 10 jaar is. Inmiddels is hij al een paar keer buiten geweest, meegeglipt terwijl het niet de bedoeling was. Zijn eetlust, even een blikje binnen gehoorsafstand openmaken, doet hem naar binnen snellen. Hij ligt nu lekker uit te buiken voor de kachel.

Wad Woord en Wol zei

Wat een mooi kerstverhaal. Ik wens jullie veel plezier samen.

Wilma zei

Wat fantastisch dat Swieb bij jou terecht kan Hans! Dit heeft gewoon zo moeten zijn. Heel veel geluk samen!

Truus zei

Wat fijn dat je Swiebertje een warm huis hebt geboden, Hans

Prettige feestdagen samen!

Annemieke zei

Hij heeft het getroffen! En jij ook zo te lezen. En ik kan inderdaad ook intens genieten van het kijken naar een slapende kat.